Arabuluculuk

Arabuluculuk

Arabuluculuk

Arabuluculuk tarafların içerisinde yer aldığı anlaşmazlığı, tarafsız olan üçüncü kişi yardımıyla mahkemeye gitmeden veya mahkemenin yönlendirmesiyle çözebilecekleri bir yöntemdir. Bu kavram iki başlık altında incelenmedir.

İhtiyari arabuluculuk, bir arabulucuya gitme zorunluluğunun olmadığı halde, uyuşmazlık durumunu çözmek için buraya gitme durumudur. Her türlü özel hukuk uyuşmazlığı ile alakalı bu yola başvurulabilir.

İkincisi ise zorunlu arabuluculuk olmaktadır. Bazı uyuşmazlıklar için mahkemeye dava açma öncesinde, bir arabulucuya gitme zorunluluğu yer almaktadır. Bu bakımdan bir dava şartı oluşturur. Eğer gidilmemişse, dava şartı yerine getirilmediği için kabul edilmez.

İhbar tazminatı, fazla mesai ücreti, maaşlar gibi bazı konular buraya girmektedir. Ancak suç oluşturan fiiller ile alakalı uyuşmazlıklar bu yolla değil, uzlaştırma büroları tarafından çözümlenmektedir.

İş Hukukunda Zorunlu Arabuluculuk

İş hukukunda zorunlu arabuluculuk geniş bir konuyu ele almaktadır. İşçi ve işveren arasında olan yıllık izin ücreti, fazla mesai ücreti ve maaş ile alakalı durumlar bu kapsama girmektedir. Bu nedenle işçi ve işveren arasında olan hukuki sorunu çözmek için öncelikle arabulucuya gitmek gerekir.

İşe iade davaları da bu kapsama girmektedir. Bu tür davalar iş sözleşmesinin, hukuka aykırı bir biçimde feshedilmesi durumunda, işçinin işe dönemsini sağlamaktadır. İşçi bu durumda dava açmadan önce, arabuluculuk yoluna gitmelidir.

Gerekli talep yapılıp, işlemler gerçekleştirildikten sonra anlaşmaya varılamazsa; son tutanağın düzenlenmiş olduğu zaman dilimini takriben 2 hafta içerisinde iş mahkemelerine müracaat ederek dava açabilir. Ancak taraflar aralarında anlaşmışsa, aynı sürede uyuşmazlık iş mahkemesi yerine özel mahkemede de görülebilir.

Eğer işe başlama konusunda anlaşma olmuşsa işe başlama tarihi, ücret ve diğer hakların parasal miktarı, başlatılmaması halinde tazminatın parasal miktarı belirlenmelidir.

Kıdem Tazminatında Zorunlu Arabuluculuk

Zorunlu arabuluculuk, kıdem tazminatında da yer almaktadır. Bu tazminat, belirli koşulların sağlanması durumunda iş yerinde çalışıldığı sürece kazandığı kıdemin karşılığı olarak, işçiye işveren tarafından ödenmektedir.

Bunun için en az 1 sene çalışmak gerekir. Eğer bunu hak ettiği halde alamamışsa, işçi arabulucuya giderek uyuşmazlık için çözüm isteyebilir. Bundan sonra çözüm alınamamışsa, mahkeme sürecine gidilebilir.

Arabuluculuk ile ilgili avukatlık ve hukuki danışmanlık ihtiyacınız olması halinde Yağan Hukuk Bürosu ile iletişime geçebilirsiniz

Desteğe mi İhtiyacınız Var?

Herhangi bir konuda desteğe ihtiyacınız var ise bizlere istediğiniz anda ulaşabilirsiniz

İletişime Geç